Ytre Sulöens Jass-Ensemble med Tricia Boutté

Torsd 25 april kl 19:00 2019 i Bjurbäcks kyrka

Ytre Sulöens Jass-Ensemble med
Tricia Boutté

(Norge)

Bandet uppstod 1973 i bygden Langevåg på Sunnmöra. En bidragande orsak var att det vid denna tid var ett relativt aktivt jazzliv i Ålesund.

Av de sex som startade bandet finns fortfarande en kvar – Einar Aerö.

Bandet var det första norska jazzband som inviterades till en amerikanska jazzfestival och väckte då stor uppmärksamhet.

Från 1978 utvidgades bandet med en pianist – ragtimemusikern Morten Gunnar Larsen, som sedan fått en stor internationell karriär och bl a har han varit här och spelat i Bjurbäcks kyrka med Norbert Susemihl Youfull Gambo.

I slutet av 1978 skedde de första utbyten av bandets medlemmar och in kom då bl a Georg Reiss, som även han varit här och spelat i Bjurbäcks kyrka med Magnolia Jazzband.
1992 var Nya Sulöen etablerat och 1998 besökte bandet åter en gång New Orleans, då man spelade vid New Orleans Jazz Club´s 50-årsjubileum.

Runt milleniumskiftet bestod bandets verksamhet av två huvudinriktningar:

  • det första började vid Moldefestivalen, då man engagerades till att undervisa unga ”korpsmusiker” i New Orleans Marching Band-traditionen, med att spela efter gehör. Det resulterade i att festivalen i Molde varje år har daglig street-parade med 60-70 entusiastiska och duktiga ungdomar, som ”swinger” genom gatorna.
  • den andra är konsertverksamarbeten med körer runt om i landet. På många sätt har samarbetet blivit ett slags renässans för Sulöen/SKRUK-konseptet på 80-talet. Att dessa konserter intresserar en bred politik i Norge är det ingen tvekan om!

Ytre Sulöens Jass-Ensamble består utav följande musiker:

Lars Frank – klarinett

Sturla Hauge Nilsen – trumpet

Andreas Rotevatn – trombone

Einar Aarø – Banjo/gitarr

David Gald Tuba

Morten Gunnar Larsen – piano

Kristoffer Tokle – trummor

Tricia Boutté – vokal

Hemsida: http://suloen.sircondesign.net/

Lyssna:
Ytre Sulöens Jass-Ensamble Porto Rico

Tillbaka