Vintage Jazz Band med Caroline Wennergren

Vintage Jazz Big Band med Caroline Wennergren

Vintage Jazz Big Band är ett unikt band, som väcker den gamla ”heta” storbandjazzen till liv.

Vintage betyder god årgång. Det passar bra på den musik bandet spelar – storbandsjazz av de klassiska årgångarna på 1920-, 30- och 40-talen.Musik som förknippas med Armstrong, Basie, Beiderdecke, Ellington, Hendersson, Morton och Oliver. Utpräglar ”hot” jazz, ssom på sin tid framfördes av företrädesvis svarta orkestrar.

Vintage JBB är ett ganska unikt band och i Sverige är det egentligen bara Kustbandet från Stockholm som håller samma klass. De har en egen stil och en förmåga att återskapa den härliga levande stämning som den goda årgångsjazzen kunde ge. De försöker inte bara efterlikna de stora mästarna, utan lägger även till av sina egna personligheter. Repertoaren innehåller såväl stompig 20-talsmussik som swing och mainstream med modernare frasering. Inom bandet har de också några sångare som sätter sin prägel på traditionella texter och melodier.

Vintage JBB ger gärna både konserter och spelar för dansande publik. Konserterna kan innehålla blandad 20/30/40-talsjazz eller vara uppbyggda kring teman. Orkestern har också ett specialprogram om Louis Armstrong, där ledaren Bert Slättung berättar om musikgigantens liv och musik.

Orkestern var här förra året och rönte då stor uppskattning.

Gruppens medlemmar:

Lars Folkeman, trumpet

Klas Nilsson, trumpet

Lars-Olof ”Sluggo” Eriksson, trumpet

Magnus Bylund, trombon, sång

Peter Hallgren, altsax, klarinett

Johnny Korner, altsax, klarinett

Olof Skog, tenorsax, klarinett

Bert Slättung, sousafon, baryton, bassax, sång

Nisse Hinnersson, banjo, gitarr, sång

Lars-Olof Persson, piano

Jörgen Svensson, strängbas

Anders Winald, trummor.

www.vintagejazz.net

Med i orkestern finns även sångerskan Caroline Wennergren.
Caroline Wennergren är född i Brasilien, men bor sedan länge på västkusten och sjunger oftast med Vintage JBB.

Caroline blev 5:a i melodifestivalen 2005 med låten ”A different kind of love” och deltog även 2015. Numera är dock sången mer inriktad åt det jazziga och showiga hållet.

En del av Carolines uppträdande sker tillsammans med Louis Armstrongs bror Leroy!?

Skrivet om Caroline Wennergren:

”Här kliver Caroline Wennergren fram som en personlig svensk jazzröst. Man har tidigare kunnat höra henne i mer poppiga sammanhang, som Melodifestivalen och Diggiloo, men det är på jazzscenen hon gör sig bäst. Det hör man när hon som här plockat låtar ur Ella Fitzgeralds repertoar och med frimodighet och gott humör gjort dem till sina egna.”

Dan Backman i Svenska Dagbladet om Carolines förra cd Drop me off in Harlem.

”Hon trivs som fisken i vattnet, ler, dansar och bjuder på sina versioner av hyllningar till hennes läromästare (Ella Fitzgerald). Caroline Wennergren har … så mycket tajming och den där sältan i stämbanden, som river på ett sätt som få, om ens någon svensk jazzsångerska i dag kan tävla med.”

Kai Martin in sin blogg om releasen av den nya cd:n Caroline Wennergren goes Vintage – en renodlad hyllning till 100-årsfirandet av jazzikonen Ella Fitzgeralds födelse.

Tillbaka