Jensens New Orleans Jazz Band

Sön 24 sept kl 17.00 i Bjurbäcks kyrka. 

Jensens New Orleans Jazz Band

Klicka här för att läsa om deras inspelning i Stallet Ryfors.

Bandet
Jensens startade i Nyhavn som en trio, så småningom tillkom namnet ”Serenaders” och ytterligare senare, i takt med att orkestern växte sig större och större till den traditionella sexmannabesättningen, kom namnet Jensens New Orleans Jazzband. Bandet är ett etablerat jazznamn i Danmark som har många turneér i Europa och givit ut 13 CD.
Orkestern har två kvinnor med – Nan Ehrenstråhle på kontrabas och dottern Nina på banjo, sång och ”vissling.” Nina är populär för sitt fina banjospel och som jazzsångerska samt sina ”visslande” solon!
Orkestern spelar i den gamla New Orleansstilen, med kollektiv improvisation som bärande element.

Medlemmarna
Nan Ehrenstråle – kontrabas och sousafon, är en av få kvinnliga jazzmusiker. Är född i Sverige (Malmö), men flyttade till Köpenhamn i början av 70-talet, där hon sedan stannat kvar och blivit en del av den köpenhamnska jazzmiljön. Det var den klassiska New Orleansmusiken som intresserade henne, med musiker som Georg Lewis, Kid Thomas Valentine och Captain John Handy, men självklart även basister som ”Slow Drag” Pavageau, Pops Foster, Chester Zardis, Papa John samt engelske Terry Knight.
Nan är mycket omtyckt för sitt klassiska slagbas-spel, som hon behärskar till fullo och är en efterfrågad avlösare i många olika jazzorkestrar. När orkestern deltager i ”streetparader”, bytes kontrabasen till sousafon.

Kurt Jensen – klarinett, tenorsax och vokal, har varit ”vild med jazz” sedan han gick i skolan. I början handlade det mest om Dutch Swing College Band och Chris Barber. En dag fick han tag i några skivor, spelade dem, men tyckte ljudet var märkligt – långsamt och med djup ton. Han trodde grammofonen gick för sakta, men – nej! Han hade aldrig hört något liknande. Det var en psalm, som spelades lugnt och avslappnat – det ”swingede” enormt. Kurt tittade på skivomslaget och det visade sig vara Georg Lewis Ragtime Band, som spelade Just a Closer, den version där man sjunger …. ”walking with Jesus” ….. och då var han såld!
Genom åren har Kurt spelat sitt Georg Lewis-inspirerande klarinettspel i åtskilliga danska och svenska jazzband och bl a tillsammans med Dave Williams, Kid Sheik Colar, Wild Bill Davidson, Joseph Thomas m fl.

Nina Ehrenstråle – tenorbanjo och vokal, startade som ganska ung i orkestern och har genom åren blivit populärare och populärare som banjoinst och sångerska. Det är inte bara publiken hon begeistrar, utan även musikerna värdesätter hennes säkra slag på banjon och hennes musikaliska sångstämma. Ibland får publiken uppleva att Nina visslar sina solon på ett oefterhärmligt sätt!
Nina är dotter till Kurt och Nan, så hon har levt med jazzen innan hon ens var född. Började som 12-åring med att spela gitarr, men det var inget för henne! Så en dag fick Nina en gammal Just Poulsen tenorbanjo och den har hon spelat på varje dag sedan dess. Förutom jazz så spelar och sjunger Nina slagers, barnvisor och självkomponerade melodier.

Erling Rasmussen – piano, dragspel, vokal mm, har spelar jazz i hela sitt liv. Det började med trumpet, sedan piano, dragspel och fiol. Erling är en baddare på piano och ”jazzdragspel” och spelar båda instrumenten med ett driv och en entusiasm, som får allt runt honom att ”swinge”!
Erling sysslar emellertid inte bara jazzmusik, utan är också en flitigt anlitad musiker inom folkmusiken och då är det dragspel och fiol som gäller.
Erling, en boogie-woogiepianist från Jylland, bor sedan slutet av 70-talet i Köpenhamn och för oss tradjazzdiggare i Mullsjö är han bekant, då han varit med några gånger som pianist i New Orleans Delight (med bl a Marilyn Keller).

Hans Ingelstam – trombon och sång.
Hans, pappa till Björn, har tillhört den svenska jazzeliten i över 50 år, varav 30 med Jazzin´ Jacks. Hans har bl a turnerat i Tyskland, England, Malaysia och USA, där han var inbjuden gästsolist vid en jazzfestival i Los Angeles. Vid en festival i Sacramento utsedd till bästa internationella trombonist.

Smakprov av musiken:
Coconut
On The Sparrow
Caledonia

Hemsida:
www.jensenjazz.dk

Tillbaka