Jazzsäsongen har dragit igång


Olof Skoog, Johan Horner, Per Bach, Jesper Albrektsson, Anders Wasén och Niklas Carlsson i Second Line. Bandet kallas för Mullsjö Jazz egna husband. De återkommer år efter år trots att de var lite svårflirtade i början. Foto: Johan Nordenström

Jazzsäsongen har dragit igång

Storstilad start med Marilyn Keller i fredags
Bjurbäck Förra året lockade jazzkonserterna i Mullsjö omkring 1 400 besökare. I fredags drog säsongen i gång igen.

Publicerad tisdag 14 mars 2017

Det är fredag kväll, klockan börjar närma sig sju, och en strid ström av människor söker sig till Bjurbäcks gamla träkyrka. Det är premiär för jazzsäsongen i Mullsjö och för kvällen är det Marilyn Keller, sångerska från USA, som framträder ihop med Second Line Jazzband.
– Det känns jättebra, den här konserten har vi längtat efter. Second Line är här ofta men det är fem år sedan Marylin var här sist, säger Gun Nilsson, sekreterare i föreningen Mullsjö Jazz.
Det är första gången som Second Line Jazzband och Marilyn Keller sammanstrålar för en konsert på svensk mark.
– Kyrkans arkitektur är väldig vacker och att det är trä på insidan skapar ett väldigt varmt och vackert ljud. Även utan förstärkare hade det låtit bra i den här kyrkan, säger Marilyn Keller.
I fjol ordnade Mullsjö Jazz nio konserter vilket totalt drog omkring 1 400 besökare. Vissa av besökarna var långväga ifrån, exempelvis från Falkenberg, Örebro, Kristianstad och Enköping. Konserterna äger rum i Bjurbäcks kyrka när det är kallare och i Stallet i Ryfors om somrarna, Stallet är en tidigare lada som gjorts om till konsertlokal.
Eget husband
Marilyn Kellers förra framträdande i Bjurbäck var 2012 men Second Line har varit här desto mer, så pass många gånger att de skämtsamt kallas för föreningens egna husband.
– De var svårflörtade i början. När de klev av bussen första gången vid Stallet utbrast en av dem ”men kommer det något folk hit” – den kvällen kom det 320 personer, säger Gun Nilsson med ett skratt.
– Gun hävdar att det kommer mycket folk när vi spelar, det är väl för att vi är unga, vackra och för att det låter bra, säger Niklas Carlsson, trombonist och sångare i bandet, skojsamt och tillägger:
– Det är alltid kul att komma hit, det är en trevlig, kunnig och trogen publik.
Totalt är åtta konserter inbokade i år.
– Vi brukar lyssna in vad publiken säger efter konserterna men försöker också hitta lite nytt och hålla ett varierat utbud, säger Gun Nilsson.
Niklas Carlsson, i Second Line, kommer tillbaka via Happy Jazzband i april, hela uppsättningen av Second Line kommer dessutom tillbaka igen i augusti.
Ett annat av de band som spelade i fjol och som återkommer i år är Papa Piders Jazzband, de kommer att spela i Stallet i juli.
– Bandledaren sade förra gången att han inte haft så roligt under en spelning på många år, säger Gun Nilsson.
Sett till nyheter blir det första gången för Vintage Jazz Big Band i juni. Bandet som framträder ihop med sångerskan Caroline Wennersten spelar storbandsjazz i 20-, 30- och 40-tals anda.
– Med tanke på att många redan bokat flera konserter verkar det som att folk är nöjd med utbudet i år, säger Gun Nilsson.

Gun Nilsson med jazzsångerskan Marilyn Keller, från Portland USA. Marilyn Keller har en god relation med Gun Nilssonsom hona kallar för ”sin svenska mamma”. Foto: Johan Nordenström

Bjurbäcks kyrka är en av Mullsjö Jazz två konsertlokaler. Att den är i trä skapar en speciell akustik vilket tycks uppskattas av banden. Foto: Johan Nordenström

Förra året lockade konserterna totalt 1400 besökare, varav flera långväga ifrån. Foto: Johan Nordenström
Johan Nordenström
johan.nordenstrom@hallpressen.se