30 juni

Torsdag 30 juni 2022 kl 18:00 i Stallet Ryfors kommer

Papa Piders Jazz Band

Bandet

Ett av Göteborgs populäraste jazzband från början av 60-talet och c:a 25 år framåt, var Papa Piders Jazzband. Bandet, som blev ett begrepp i Göteborg, vann ett antal jazztävlingar och var ett av de första att även spela utomlands. Efter att bandet lades ned i mitten av 90-talet, var det 2010 äntligen läge för nystart. På initiativ av bandets originaltrumslagare Bosse Lindgren, har sålunda en ny banduppställning sett dagens ljus. Man spelar reviveljazz med mycket sång och en del skiffle, så som den spelades under tradboomen i England – alltså sådan musik som spelades av t ex Acker Bilk, Ken Coyler och Chris Baber. Handplockade musikanter med stor erfarenhet från den europeiska jazzscenen garanterar en hög musikalisk nivå.

Papa Piders Jazzband var här de två föregående åren och rönte då stor uppskattning. Vi hoppas det blir så även den här gången!

Medlemmarna
Klas Nilsson – trumpet och sång, spelar det mesta på sin trumpet. Han har ett pågående förflutet inom latin- och balkanmusiken, som har fört honom både till Västindien och till världsmusikscenerna i Norden. Jazzen ligger ändå närmast hjärtat och han hörs ofta i tradjazzsammanhang, trots att Eldridge och Brown är gamla inspirationskällor. ”Have trumpet, will excite”!

Sverker Nyström – klarinett, saxofon och sång, drabbades av Johnny Dodds och Georg Lewis i mitten av 50-talet och började spela klarinett och har envist hållit kvar vid den. Hans New Orleansinspirerande klarinettspel och altsax har sedaan kunnat höras i många göteborgsband. Han har spelat med Mystó´s Hot Lips, Max Lagers och det tidigare Papa Pider´s samt var under lång tid verksam i Gote River Jazzmen. Sverker kan numera även höras i New Orleans Jazzcats.

Pider Åvall – trombon och sång, har varit aktiv i mer än 50 år som trombonist, vokalist och bandledare. Var med i det ursprungliga bandet från start. Är även medlem i Mysto´s Hot Lips och i Gilbert Holmström Quartet samt tidigare i Max Lagers New Orleans Stompers. Pider har under många år spelat med olika band på festivaler och klubbar över hela Europa. Hans trombonspel och sång kan höras på ett 15-tal CD- och LP-skivor.

Anders Hultman – banjo och sång, köpte sin första banjo i slutet av 50-talet och gav sig tradjazzen i våld! Han greps sedan av ”Hootenanny”-febern i mitten av 60-talet, turnerade landet runt med Gothlands Får i flera år och hamnade även på Svensktoppen. Familj, arbete och barn höll honom borta från jazzen tills tråden togs upp igen på 90-talet. Anders har spelat i Sôr Ossbonn´s, the Board band, Hallelujazz och så äntligen Papa Piders Jazzband, som redan i ungdomen tillhörde favoriterna.

Claes Nordborg – bas och sång, började spela banjo i fjortonårsåldern, men redan efter ett par år gick han över till bas. Därefter har han spelat bas i band som Husband Jazz Band, Poseidon Jazz Band och senare swingbetonad jazz i kvintetten Ad Lib. På senare år har Claes återkommit som banjospelare och vokalist i Downtown Jazzmen och numera sjunger han och spelar banjo i Dixieland Redneck´s. Nu har han emellertid tagit fram basen igen för att spela i nya Papa Pider´s.

Bo Lindgren – trummor och kapellmästare, började spela tillsammans med Pider redan som 13-åring i Poppes Jazz Band och har sedan dess med undantag för några korta avbrott spelat tillsammans med honom i olika konstellationer. Bosse var bland annat med i Papa Piders originaluppsättning på 60- och 70-talen, men har också varit med i många kända band i den traditionella stilen – band som t ex Husband Jazz Band och Panama Jazz Band. På senare år har han också spelat både i storband och i olika swinggrupper.

Nyhetsbrev Classic Jazz, Göteborg
I jazztävlingens riksfinal på restaurang Louis i Stockholm utsåg juryn Göteborgsbandet Papa Pider´s Jazz Band till segrare med motiveringen:
”Papa Pider´s Jazz Band vann jazztävlingen tack vare hög musikalisk nivå, fint ensemblespel med god lyhördhet mellan musiker, varierat repertoarval, stort underhållningsvärde och god publikkontakt.”

Hemsida:

http://www.papapidersjazzband.se

Lyssna:
http://www.papapidersjazzband.se/se/se_listen.php

Tillbaka